miércoles, 10 de noviembre de 2010

Recursos UB (4 novembre)

Síntesi dels continguts formatius treballats
Durant aquest taller, i continuant amb la formació sobre recursos que vam iniciar el curs passat amb un taller sobre recursos docents, se'ns han presentat diversos recursos que estan a disposició dels professors tutors de la UB. Com una de les professores va afirmar: "La tutoria no és per gent que té problemes, és també pels que no en tenen però que se'ls pot ajudar a que vagin millor".

Entre ells ens han presentat el Servei d’Atenció a l’Estudiant (SAE) que comprèn: Informació i Atenció, Futurs i nous estudiants, FeinaUB, Oficina de Programes d’Integració, i Orientació. Des del SAE s'ofereix un recurs informàtic amb eines i continguts relacionats amb el mercat laboral, anomenat Antena Porta 22-UB. En relació amb la cerca de feina també s'ofereixen cursos de formació en competències professionals (que poden ser reconeguts amb crèdits de lliure elecció). D'altra banda, el SAE disposa d'un Club de feina (servei gratuït), on s'orienta als joves professionalment i on s'ofereixen ofertes de treball. Per últim, periòdicament s'organitzen les jornades d'orientació professional  on es pretén aportar recursos a l'alumnat per a cercar feina i orientar-lo en habilitats laborals.

També ens han presentat el Servei d'Esports de la UB que disposa de pistes de pàdel, piscina, pistes de tenis, camps de futbol, sales d'activitats dirigides i camps de futbol sala. La UB ofereix descomptes especials per a treballadors (i les seves famílies) i estudiants de la UB, així com escoles esportives d'adults i infants. D'altra banda, existeixen lligues universitàries així com un programa per a esportistes universitaris d'alt nivell, a qui se'ls ofereix un programa d'acció tutorial específic per tal que el seu rendiment acadèmic no es vegi afectat per la pràctica esportiva. Aquests estudiants disposen d'un tutor que els informa i orienta, gaudeixen de reajustaments acadèmics, se'ls fa un seguiment acadèmic, se'ls fan recomanacions acadèmiques i es procura la millor adaptació a l'àmbit acadèmic, tot a través del programa per a esportistes universitaris d'alt nivell. 

Per últim, ens han presentat l'espai del tutor que és un espai Moodle del que disposa la UB on s'inclou informació per als tutors, útil per a desenvolupar la seva tasca. D'entre les informacions destaquem: recursos sobre la tutoria, serveis adreçats als estudiantes (com el servei d'Assessorament Psicològic), informació acadèmica, informació sobre el Pla de formació, normatives i informacions sobre beques i serveis. 

El mapa conceptual resultant és el següent:

Aplicació dels continguts formatius treballats
Els coneixements adquirits sobre els diferents recursos de la UB adreçats als estudiants és essencial per a qualsevol professor de la UB i, més encara, per als tutors. Coneixent les possibilitats d'assessorament i orientació, els tutors poden tenir un major recolzament en les seves funcions així com adreçar als estudiants al servei més oportú en cada moment. D'altra banda, com a professors, podem utilitzar aquesta informació en el nostres dia a dia a l'aula. 

En el meu cas concret, coneixia el Servei d'Esports així com em mantinc informada (i informo als estudiants) sobre les beques de la universitat. Tot i això, no sabia res sobre els serveis de feina que ofereix el Servei d'Atenció a l'Estudiant. Ara que el conec em veig capacitada per a orientar als meus estudiants i proporcionar-los-hi informació sobre les diferents oportunitats d'assessorament i formació sobre competències professionals. 

0 comentarios:

Publicar un comentario